Octy

Wszystkie moje octy nadają się do picie z wodą w diecie odkwaszającej organizm, są doskonałym składnikiem winegretu do sałatek, można w nich marynować mięso lub warzywa. Znajdą też zastosowanie jako tonik do twarzy lub płukanka do gardła przy infekcjach. Octy mają kwasowość między 3 a 5 %

Octy podstawowe

Ocet jabłkowy

Wspomaganie przemiany materii, regulownie cukru we krwi.

Jabłko zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także sód, fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. Działa przeciw-bakteryjnie i przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu.

Ocet malinowy

Wspomaganie górnych dróg oddechowych.

Malina wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych. Poprzez dużą zawartość witaminy C i kwasu salicylowego maliny wykorzystuje się w stanach przeziębienia i infekcji. Są również bogatym źródłem witamim (C, E, B1, B2, B6) oraz wielu substancji mineralnych, przede wszystkim potasu, magnezu wapnia, żelaza.

Ocet wiśniowy

Wzmocnienie układu krwionośnego

Wiśnie zawierają witaminę C oraz mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Zawarty w nich potas chroni serce, witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, a pozostałe składniki pozytywnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek oraz redukują ilość złego cholesterolu.

Ocet morwowy

Działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, wspomaganie przy cukrzycy.

Morwa działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Preparaty z morwy białej stosowane są w leczeniu infekcji. Substancje zawarte w morwie zwalczają bakterie z rodzaju Escherichia, Streptococcus czy Bacillus. Są skuteczne także w leczeniu wirusa opryszczki. Morwa wspomaga odchudzanie, poprawia perystaltykę jelit, działa przeciwmiażdżycowo. Owoce morwy białej wywierają działanie przeciwcukrzycowe, między innymi ze względu na wpływ na transport glukozy.

Ocet czerwona porzeczka

Wspomaganie układu trawiennego, regulowanie cholesterolu i ciśnienia.

Czerwona porzeczka jest cennym źródłem witaminy PP, witamin z grupy B, wapnia, żelaza i potasu. Witamina PP pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi. Czerwone porzeczki są polecane osobom zmagającym się z dolegliwościami żołądkowymi, chorobami układu krążenia i reumatyzmem oraz osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.

Ocet kadzidłowy

Działanie przeciwzapalne, uspokajające i przeciwnowotworowe.

Ekstrakt z kadzidłowca (olibanum) działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, uspokajająco, a także przeciwnowotworowo głównie za sprawą zawartych w nim kwasów bosweliowych. Poleca się go osobom cierpiącym na choroby stawów, astmę czy nieswoiste zapalenia jelit, polecany przy alergiach błony śluzowej nosa.

Ocet z cytryńca chińskiego

Zwiększenie odporności na stres, wspomaganie układu nerwowego.

Cytryniec chiński ma silne właściwości adaptogenne- zwiększające odporność organizmu na stres. Podobnie jak żeńszeń, wspomaga łagodzenie stanów stresu, przemęczenia, poprawia kondycję psychiczną i fizyczną, wzmacnia układ nerwowy.

Ocet konopny

Działanie uspokajające, wspomaganie układu nerwowego.

Konopia włóknista zawiera przede wszystkim fitokanabinoidy, wykazujące właściwości uspokajające, przeciwpadaczkowe, przeciw-zakrzepowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwmutagenne oraz antybiotyczne. Kwiat juki ogrodowej bogaty jest w enzymy, przeciwutleniacze, cynk, selen, witaminy z grupy A i C. Chmiel pomaga zwalczać wirusy, grzyby i bakterie.

Ocet sosnowy

Wspomaganie górnych dróg oddechowych.

Wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych, problemów z układem moczowym i dolegliwości skórnych. Zawarte w pączkach i igłach sosny składniki wykazują m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, odkażające i rozkurczowe. Jest źródłem flawonoidów, garbników, soli mineralnych, olejków eterycznych.

Octy balsamiczne

Octy balsamiczne są produktem delikatesowym, wykończeniowym do sałatki lub innych potraw. Nie rozcieńcza się ich jak można to robic z octem podstawowym i stosuje się wyłącznie konsumpcyjnie. Powstają z zagęszczonego poprzez odparowanie soku owocowego, który jest szczepiony matką octową. Taki ocet oprócz walorów smakowych ma również wartosci odżywcze wynikające z danego owocu. Ocet balsamiczny ma gęstą gładką konsystencję i należy go wstrząsnąć przed użyciem.

Obecnie dostępne octy balsamiczne: malinowy, jeżynowy, wiśniowy, morwowy, żurawinowy

Oxymel

To wyciąg z roślin i ziół połączonych z miodem i octem owocowym. To prawdziwa bomba odpornościowa, która buduje i wspomaga system immunologiczny organizmu. W celu budowania odporności, stosować do 3 łyżek dziennie, przy infekcjach można zwiększyć dawkę. Przechowywać w szafce bez dostępu światła.

Składniki mojego oxymelu to: cebula biała, cebula czerwona, czosnek, chrzan, chili, pieprz cayene, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, kurkuma, imbir, nać pietruszki, suszona czarna porzeczka, anyż gwiaździsty, cynamon, tymianek, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia, owoc czarnego bzu, goździki, kardamon, miód wielokwiatowy, ocet sosnowy