Octy

Wszystkie moje octy nadają się do picie z wodą w diecie odkwaszającej organizm, są doskonałym składnikiem winegretu do sałatek, można w nich marynować mięso lub warzywa. Znajdą też zastosowanie jako tonik do twarzy lub płukanka do gardła przy infekcjach. Octy mają kwasowość między 3 a 5 %

Octy podstawowe

Ocet malinowy

Wspomaganie górnych dróg oddechowych.

Malina wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych. Poprzez dużą zawartość witaminy C i kwasu salicylowego maliny wykorzystuje się w stanach przeziębienia i infekcji. Są również bogatym źródłem witamim (C, E, B1, B2, B6) oraz wielu substancji mineralnych, przede wszystkim potasu, magnezu wapnia, żelaza.

Ocet morwowy

Działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, wspomaganie przy cukrzycy.

Morwa działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Preparaty z morwy białej stosowane są w leczeniu infekcji. Substancje zawarte w morwie zwalczają bakterie z rodzaju Escherichia, Streptococcus czy Bacillus. Są skuteczne także w leczeniu wirusa opryszczki. Morwa wspomaga odchudzanie, poprawia perystaltykę jelit, działa przeciwmiażdżycowo. Owoce morwy białej wywierają działanie przeciwcukrzycowe, między innymi ze względu na wpływ na transport glukozy.

Ocet kadzidłowy

Działanie przeciwzapalne, uspokajające i przeciwnowotworowe.

Ekstrakt z kadzidłowca (olibanum) działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, uspokajająco, a także przeciw-nowotworowo głównie za sprawą zawartych w nim kwasów bosweliowych. Poleca się go osobom cierpiącym na choroby stawów, astmę czy nieswoiste zapalenia jelit, polecany przy alergiach błony śluzowej nosa.

Ocet z cytryńca chińskiego

Zwiększenie odporności na stres, wspomaganie układu nerwowego.

Cytryniec chiński ma silne właściwości adaptogenne- zwiększające odporność organizmu na stres. Podobnie jak żeń-szeń, wspomaga łagodzenie stanów stresu, przemęczenia, poprawia kondycję psychiczną i fizyczną, wzmacnia układ nerwowy.

Ocet konopny

Działanie uspokajające, wspomaganie układu nerwowego.

Konopia włóknista zawiera przede wszystkim fitokanabinoidy, wykazujące właściwości uspokajające, przeciwpadaczkowe, przeciw-zakrzepowe, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwmutagenne oraz antybiotyczne. Kwiat juki ogrodowej bogaty jest w enzymy, przeciw-utleniacze, cynk, selen, witaminy z grupy A i C. Chmiel pomaga zwalczać wirusy, grzyby i bakterie.

Ocet sosnowy

Wspomaganie górnych dróg oddechowych.

Wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych, problemów z układem moczowym i dolegliwości skórnych. Zawarte w pączkach i igłach sosny skład-niki wykazują m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, odkażające i rozkurczowe. Jest źródłem flawonoidów, garbników, soli mineralnych, olejków eterycznych.

Octy balsamiczne

Octy balsamiczne są produktem delikatesowym, wykończeniowym do sałatki lub innych potraw. Nie rozcieńczamy ich i stosujemy wyłącznie konsumpcyjnie. Powstają z zagęszczonego poprzez odparowanie soku owocowego.

Ocet balsamiczny jabłkowy powstał z zagęszczonego soku jabłkowego

Ocet balsamiczny pigwowy powstał z zagęszczonego soku pigwowego oraz pigwowcowego

Ocet balsamiczny gruszkowy powstał z zagęszczonego soku gruszkowego

Ocet balsamiczny wiśniowy powstał z zagęszczonego soku wiśniowego

Oxymel

To wyciąg z roślin i ziół połączonych z miodem i octem owocowym. To prawdziwa bomba odpornościowa, która buduje i wspomaga system immunologiczny organizmu. W celu budowania odporności, stosować do 3 łyżek dziennie, przy infekcjach można zwiększyć dawkę. Przechowywać w szafce bez dostępu światła.

Składniki mojego oxymelu to: cebula biała, cebula czerwona, czosnek, chrzan, chili, pieprz cayene, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, kurkuma, imbir, nać pietruszki, suszona czarna porzeczka, anyż gwiaździsty, cynamon, tymianek, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia, owoc czarnego bzu, goździki, kardamon, miód wielokwiatowy, ocet sosnowy